Schriftelijke vragen aan het College

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE

Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2006

 

 

 

Nummer #                                                                               (In te vullen door de raadsgriffie)

 

 

Datum:  31 mei 2007.

 

 

Aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Steller vragen: BPA

 

Aan: het College van B&W der Gemeente Amersfoort, t.a.v. de burgemeester,

mevrouw A. van Vliet-Kuiper,               

                                                                                                           

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

 

Op grond van het reglement van orde van de gemeenteraad van Amersfoort, wil de BPA graag de volgende vragen aan het College van B&W stellen.

 

Onderwerp: Overlast Randenbroekenbos

 

De huidige bewoners, poppenspeler, bronsgieter, beeldhouwer enz. en gebruikers van de grote villa in het Randenbroekenbos zijn nu bijna 3 jaar met de gemeente en de politie in overleg over de overlast die zij bijna dagelijks - vooral s’avonds en s’nachts - ondervinden. Ook zijn er reeds de nodige inbraken en vernielingen geweest.

 

Ook klagen er steeds meer reguliere bezoekers van het park bij ons over het steeds vergaande verloederde gebruik van het Randenbroekenbos.

 

De ergernis en angst gaat grotendeels over bezoekers die met auto’s komen en niet parkeren bij de ingang, maar het park hard inrijden. Het gaat hierbij voornamelijk om mensen met auto’s die s’avonds het bos in rijden en bij de vijver of elders feest gaan vieren, picknicken, gaan koken, muziek meenemen, luidruchtig zijn of andere zaken gaan doen die niet door de beugel kunnen.

 

De bewoners (en vele bezoekers) hebben bij de gemeente aangedrongen op een slagboom bij de ingang van het bos, te plaatsen net voorbij de parkeerplaats bij de hoofdingang aan de Heiligenbergerweg, waardoor er tenminste s’avonds en s’nachts geen onbevoegden met hun auto het park in kunnen rijden.

 

Ze bewoners hebben zelfs aangeboden deze oplossing zelf te willen implementeren en te betalen.

 

Tot op heden is er geen oplossing, behalve de nu 2,5 jaar durende en steeds maar weer terugkerende opmerking: dan moet u dat melden bij de Politie. U weet en begrijpt dat dit soort meldingen bij de Politie, geen meldingen met prioriteit één zijn, dus de Politie komt (bijna) altijd te laat of komt in het geheel niet.

 

 

Ook bejaarden (met rollators) en jonge vaders/moeders met kinderen worden zeer regelmatig geconfronteerd met vervelende jonge lui die in de middag, avond of nacht met hun auto zich na de vijver begeven, zich aldaar hinderlijk met hun auto tussen de bankjes en de vijver opstellen en op deze manier normaal recreëren voor de echte bezoekers onmogelijk maken.

 

Ieder dag haalt de gemeentelijke schoonmaak ploeg toch zeker 5 vuilniszakken met flessen, etenswaren en andere rommel weg. Dit afval is absoluut niet afkomstig van de reguliere bezoekers maar wel van de in de avond en nacht feestvierende jongelui met hun auto’s.

 

Over bovenstaande situatie heeft de BPA de volgende vragen.

 

 

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden.

 

  1. Is het college van al de bovenstaande feiten op de hoogte ?
  2. Kan het college verklaren waarom de gemeente Amersfoort (de afdeling Verkeer, de afd. Beheer en de afd. Onderhoud) hier na ruim 2,5 jaar klagen, eindeloos brieven schrijven en veel telefoneren nog geen oplossing voor heeft bedacht ?
  3. Kent de gemeente de suggestie van de bewoners van het Randenbroekenbos om deze zaak met eigen middelen op te lossen?
  4. Zo ja, waarom wordt hier dan door het college niet op ingegaan?
  5. Zo nee, wanneer denkt het college dit structurele overlast probleem in het Randenbroekenbos in overleg met de bewoners (en de bezoekers) wel aan te gaan pakken?
  6. Wat vindt het college van de tijdsperiode, ruim 2,5 jaar, dat deze zaak nu al loopt?
  7. Vindt het college ook niet dat veiligheid, zeer snel schijnveiligheid wordt als we als college de burgers maar steeds na de Politie verwijzen, terwijl we tegelijkertijd van te voren al weten dat de Politie voor dit soort taken geen – of onvoldoende- capaciteit in huis heeft ?

 

Namens de fractie van de Burger Partij Amersfoort ( BPA )

 

Kees Kraanen en Hans van Wegen

 

 

Indien nodig

Toelichting:

 

 

Ondertekening en naam,

 

Hans van Wegen, fractievoorzitter BPA.

 

 

Vraag 1:      

Is het college van al de bovenstaande feiten op de hoogte?

 

Antwoord:

Ja

 

Vraag 2: 

Kan het college verklaren waarom de gemeente Amersfoort (de afdeling Verkeer, de afd.

Beheer en de afd. Onderhoud) hier na ruim 2,5 jaar klagen, eindeloos brieven schrijven en

veel telefoneren nog geen oplossing voor heeft bedacht ?

 

Antwoord:

In deze periode is opgetreden door de politie en heeft de gemeente borden geplaatst m.b.t. de regelgeving in het park. Daarnaast wordt ook regelmatig toezicht uitgeoefend in het park.

De gemeente heeft wel oplossingen bedacht, alleen geconstateerd dat deze niet, lastig of tegen zeer hoge kosten zijn uit te voeren. Een mogelijk definitieve oplossing wordt aangehouden tot en met de realisatie van de structuurvisie Heiligenbergerbeek wordt begonnen. Park Randenbroek maakt daar deel van uit en de bestemming van de villa is daarbij belangrijk.

 

Vraag 3:

Kent de gemeente de suggestie van de bewoners van het Randenbroekenbos om deze zaak

met eigen middelen op te lossen?

 

Antwoord:

Ja

 

Vraag 4/5:

Zo ja, waarom wordt hier dan door het college niet op ingegaan? Zo nee, wanneer denkt het college dit structurele overlast probleem in het Randenbroekenbos in overleg met de bewoners (en de bezoekers) wel aan te gaan pakken?

 

Antwoord:

Onlangs heeft een overleg plaatsgevonden waarin de volgende (aanvullende) afspraken zijn gemaakt:- de verlichting wordt op plaatsen waar gehangen of overlast veroorzaakt wordt, geintensiveerd.   - het groen wordt teruggesnoeid op de hangplek aan het begin van het park zodat er meer overzicht ontstaat. – de politie gaat de komende tijd (zomerperiode) extra en intensiever surveilleren in het park.

De bewoners zijn hiervan op de hoogte gebracht.

Begin september evalueren we met de bewoners, de politie en de afdelingen beheer openbare ruimte en openbare orde en veiligheid de genomen maatregelen en wordt de situatie opnieuw in kaart gebracht.

 

Vraag 6:

Wat vindt het college van de tijdsperiode, ruim 2,5 jaar, dat deze zaak nu al loopt?

 

Antwoord:

De aangegeven tijdsduur is inderdaad lang. De voortgang in de planvorming heeft in de afgelopen periode nogal wat vertraging ondervonden. De gemeente heeft verzuimd duidelijkheid richting de bewoners te verschaffen over het wel, of niet afsluiten en op welke termijn.

 

Vraag 7

Vindt het college ook niet dat veiligheid, zeer snel schijnveiligheid wordt als we als college

de burgers maar steeds naar de politie verwijzen, terwijl we tegelijkertijd van te voren al weten

dat de politie voor dit soort taken geen – of onvoldoende- capaciteit in huis heeft?

 

 

 

Antwoord:

Nee, het college is niet van mening dat er schijnveiligheid wordt gecreeerd. De politie heeft ook de afgelopen 2 jaar zowel pro-actief als in reactie op een melding diverse controles uitgevoerd en handhavend opgetreden in het park Randenbroek.   

Daarnaast blijft het college bewoners stimuleren om melding te maken van ervaren overlast, hetzij door dit door te geven aan het meldpunt woonomgeving, hetzij door hiervan melding te maken bij de politie. Deze meldingen dragen bij aan een overzicht van de feitelijk en gevoelde veiligheidssituatie.